0

CARCASSONNE

7,700Ft

2-5
30
10+

Elfogyott

Leírás

Ajánlott korosztály: 10 éves kortól

Játékosok száma: 2-5

Játékidõ: 30

A játék leírása

Carcassonne egy dél-franciaországi város mely messze földön híres volt impozáns és tekintélyes váráról. Ebben a taktikai játékban a játékosok a lovagok és a kelyhek világába kerülnek, abba a korba, amikor minden elkezdõdött. A játékosok a vazallusaikkal (parasztok, lovagok, útonállók, barátok) együtt városokat, utakat, várakat, kolostorokat építenek. Az egyes építmények különbözõ pontokat érnek s a játék végére kiderül ki terjeszkedett e legügyesebben. A 2001-es Év Játéka!

Carcassone játékszabály röviden:

A játékot egy hasonló nevû középkori francia város ihlette. Külön kezelhetõ részekbõl áll a tábla, különbözõ terepmozaikokból, melyeket a játékosok helyeznek el a játék folyamán; a térképépítés a legfontosabb stratégiai elem és ez biztosítja azt is, hogy nagyon változatos helyzetek alakulhassanak ki. A legfõbb cél a gyõzelmi pontok begyûjtése, mielõtt a tereplapok elfogynának.

Minden játékosnak van 7 fabábuja (a nyolcadikat csak a pontozótáblán használja), amiket elhelyezhet a térképen abból a célból, hogy saját birtokait jelezze. A tereplapok hasonlóak, de mégis különböznek egymástól attól függõen, hogy mit ábrázolnak: mezõk, városok, utak és kolostorok. Amikor egy játékos elhelyez egy mozaikot, meg van a lehetõsége arra, hogy elhelyezze saját bábuját valahol a lapocskán azért, hogy gyõzelmi pontokat gyûjtsön attól függõen, hogy melyik adott elemre (út, mezõ stb.) helyezte a bábut.

Az útra vagy városra helyezett bábu értéke nõni fog az út hosszától, a város növekedésétõl függõen; a legnagyobb különbség az, hogy a játék végén egy befejezetlen út is jelent gyõzelmi pontokat, míg a befejezetlen város csak a felét éri. Ezen kívül az útra vagy városra helyezett bábuk még használhatók lesznek ugyanabban a játékokban, (mivel levehetõk, ha az út vagy város befejezett), ami növeli stratégiai értéküket. Másrészrõl azokat a bábukat, amiket mezõre helyezünk, csak a játék végén értékelhetjük. Végül több pontot érnek, de amelyiket egyszer mezõre helyeztük, játék végéig ott marad, nem lehet újból használni.

A bábukat olyan területre lehet helyezni, ahová más játékos még nem rakott; mindenesetre, ahogy a térkép növekszik méretben és egyre bonyolultabbá válik, bizonyos területek összeolvadhatnak egyetlen zónába, tehát elõfordulhat, hogy különbözõ játékosokhoz tartozó bábuk osztoznak ugyanazon az úton, városon, mezõn és a gyõzelmi pontok is megoszlanak vagy megsemmisülnek. Ebben a helyzetben nagyon hasznos a kolostor, mivel azok külön tereplapon vannak és ha egy játékos elhelyezi rajta a bábuját, akkor soha nem kell osztoznia gyõzelmi pontokon; másrészrõl viszont kolostorral nehéz magasabb pontszámot elérni.

Egy másik interakciós lehetõség a játékosok között, a terepmozaikok elhelyezése. Mivel a lapokat nem lehet „nem természetes” módon elhelyezni (pl.: egy út hirtelen véget ér a mezõ közepén), rákényszerülhetsz arra, hogy az elhelyezéssel az ellenfelednek elõnyt adsz. Viszont van egy olyan változata a játéknak, ami lehetõvé teszi a játékosoknak, hogy három lapocska legyen a kezükbe ahelyett, hogy azt az egyet kell elhelyezni, amit húzott. Ez a verzió csökkenti a szerencse szerepét és több lehetõséget ad a játékosoknak stratégiai szempontból is.

A Carcassonne ugyanolyan jó játék két embernek (ritka eset!), mint több játékosnak, óriási változatossággal, ami annak köszönhetõ, hogy a játéktábla darabokból áll. A játék összetevõi nagyon jó minõségûek, a képek is egyszerûek és érdekesek.

A kiegészítések szintén nagyon jók. A Folyónál nagyobb szerepet kap a stratégia az új folyó- és tólapocskákkal, míg a Fejlesztés támogatja a 6 emberes játékot és egy-egy új bábut kap minden egyes játékos. Ha élvezted a Carcassonne-t, valószínûleg mindkét kiegészítõre szükséged lesz.

A játék nagyon erõsen a szerencsén múlik, mivel minden játékos egyetlen véletlenszerû mozaikot húz körönként: tehát lehet, hogy a rossz szerencsének köszönhetõen nem leszel képes kivitelezni terveidet és stratégiádat. Mindenesetre néha az ellenfeleid adnak némi segítséget azzal, hogy ha olyan kártyát kell letenniük, amire épp szükséged van.

További információk

Játékosok száma

2-5

Játékidő

30

Ajánlott életkor

10+